Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Ziua de Cluj
Anul şi data apariţiei: 11.06.2011
Tematica: mutarea romilor de pe Coastei-Cluj
Categoria articolului: ştiri
Pagina (dacă este cazul): 2
Autorul articolului: Luminiţa Silea
Titlul articolului: Clujul, model de bune practici pentru Naţiunile Unite
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://ziuadecj.realitatea.net/administratie/clujul-model-de-bune-practici-pentru-natiunile-unite--68357.html


Municipalitatea şi Naţiunile Unite vor colabora pentru îmbunătăţirea situaţiei persoanelor defavorizate. În acest sens, a fost semnat un memorandum de cooperare între administraţia clujeană şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), organism subsidiar din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite. Reprezentanţii PNUD din România spun că oraşul mai are multe de făcut, însă consideră că este un model de bune practici, având în vedere modul în care primăria gestionează reintegrarea socială a categoriilor defavorizate.

Cluj-Napoca este primul oraş din România care colaborează cu acest organism subsidiar din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite. Memorandumul de colaborare a fost semnat de către doamna Yesim Oruc, reprezentant rezident PNUD pentru România, şi de către primarul Sorin Apostu. Primăria Cluj-Napoca, dar şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare au misiuni similare, exprimându-şi dorinţa de a coopera mei ales pentru îmbunătăţirea nivelului de incluziune socială în contextul procesului de planificare şi de implementare a dezvoltării urbane în marile oraşe din România.

"Acest memorandum este un prim pas din cadrul acestei colaborări pe care ne angajăm astăzi să o realizăm cu comunitatea clujeană. Cluj-Napoca a demonstrat că are capacitatea de a implementa politici sociale de calitate. Începem o colaborare importantă aici, care va aduce beneficii de seamă clujenilor, iar acest lucru înseamnă mai multe responsabilităţi pentru dumneavoastră", a subliniat Yesim Oruc, reprezentant rezident PNUD pentru România. Primarul Sorin Apostu a declarat că protocolul de colaborare este un pas important, mai ales pentru că, în prezent, la Bruxelles se discută despre mobilizarea de fonduri în sectorul dezvoltării de programe pentru reintegrarea socială a categoriilor defavorizate. "Voi merge în perioada următoare la Bruxelles, unde voi discuta, pe lângă intenţia Clujului de a fi capitală culturală europeană, şi despre destinaţia banilor pentru perioada 2013-2020. Noi am câştigat programe sociale importante în ceea ce priveşte integrarea romilor şi suntem municipiul cu cele mai multe locuinţe sociale pe care le-am dat în folosinţă. În ansamblul Blajului, Timişului, Rodnei, 29% dintre apartamente au fost repartizate persoanelor de etnie romă ", a precizat edilul-şef Sorin Apostu.
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.